Daten6 minuten

Diner dating: voor- en nadelen van een date diner voor ouderen

Diner dating: voor- en nadelen van een date diner voor ouderen

Diner dating is een van de meest populaire activiteiten tijdens een date, ook onder singles van vijftig jaar en ouder. OurTime vindt het dus hoog tijd om dit type date eens goed onder de loep te nemen en alle voor- en nadelen van diner dating (of: het date diner) te benoemen.

Wat is diner dating of een date diner eigenlijk?

Wat is diner dating of een date diner nou precies? Heel simpel: het is een afspraakje waarbij je samen gaat eten in een restaurant. Onder het genot van een hapje en drankje – of zelfs een vijfgangendiner – leer je elkaar beter kennen.

Je kunt voor diner dating kiezen tijdens een eerste afspraakje, maar ook wanneer je elkaar al beter kent is een diner date een optie. Ook stellen die al langer bij elkaar zijn, kiezen vaak voor een etentje als ze even alle tijd en aandacht aan elkaar willen besteden.

Diner dating kent vele voordelen en nadelen. OurTime somde ze hieronder voor je op. Zoals je verderop zult lezen, kan een voordeel soms ook een valkuil zijn. Lees de extra tips dus allemaal goed door en zorg ervoor dat jouw date diner een absoluut succes wordt!

Voordelen van diner dating

De vier voordelen van diner dating zijn:

1. Je combineert het nuttige met het aangename

Eten moet je toch. Dat klinkt nogal plat, maar het is wel zo. Eten tijdens een date is dus niet alleen leuk, maar ook heel handig! Je combineert het nuttige met het aangename; thuis alleen eten is ook maar alleen! Onze tip: eet niet te veel van tevoren, dan heb je voldoende ruimte om van het eten, de tijd en je gezelschap te genieten.

2. Je hebt echt even de tijd voor elkaar

Tijdens een diner date heb je echt even de tijd voor elkaar. Het nuttigen van een diner duurt nou eenmaal wat langer dan alleen een drankje drinken samen. Omdat je tegenover – of naast – elkaar zit, kun je goed contact maken en elkaar diep in de ogen aankijken. Echt oogcontact is bewezen een van de belangrijkste factoren in het vroege stadium van daten voor het ontwikkelen van een romantische relatie. Daarnaast is er tijdens het voor- hoofd- en nagerecht (en tussendoor) volop tijd voor een goed gesprek.

Diner dating biedt je dus de kans om de ander goed af te tasten. Voor iedereen die zijn date beter wil leren kennen of wil bepalen of een serieuze relatie tot de mogelijkheden behoort, is een etentje een slimme keus.

3. Je kunt je passie voor eten delen

Als je een passie hebt voor eten – en die hebben de meeste mensen – dan kun je die uitermate goed delen tijdens het date diner. Houd je beiden van sushi, dan ga je naar je favoriete sushirestaurant. Toch liever haute cuisine? Reserveer dan een mooi gedekte tafel in bij een sterrenrestaurant. Eet je beiden graag Aziatisch? Dan kun je hier bij een lokaal Thais of Vietnamees restaurant uitgebreid over doorpraten.

4. Je leert iemand ‘op een andere manier’ kennen

Tijdens een etentje op een date leer je de ander weer op een nieuwe manier kennen. Kiest je date voor iets nieuws of gaat hij of zij voor safe met een tomatensoep en een biefstukje? Dit kan iets zeggen over de ander en of dit past bij jou.

Ook zie je vanuit je comfortabele stoel goed hoe je tafelgenoot omgaat met het personeel van het restaurant. Is hij of zij beleefd en geduldig of juist kortaf en veeleisend? Valt er een glas, helpt je date dan mee om de scherven op te ruimen of praat hij of zij gewoon door over zichzelf?

Nadelen van een date diner

De vier nadelen van een date diner zijn:

1. Je kunt niet zo gemakkelijk weg

Omdat een diner wat langer duurt dan alleen een drankje, kun je tijdens een date diner niet zo gemakkelijk weg. Dat is heel vervelend als je gezelschap tegenvalt. Je kunt moeilijk weglopen als het hoofdgerecht nog geserveerd moet worden. OurTime adviseert dan ook pas op diner date te gaan wanneer je elkaar al iets beter kent of weet dat je een leuke (online) connectie hebt met elkaar.

2. Je zit tegenover elkaar

Als je een goede klik hebt met je date, dan is het geen probleem dat je langere tijd tegenover elkaar aan een tafel zit. Maar elkaar heel de tijd in de ogen aankijken, kan ook confronterend zijn. Wat als je geen gespreksonderwerpen meer hebt bijvoorbeeld, wat doe je dan?

Tip: Voorkom ongemakkelijke stiltes en bedenk van tevoren alvast enkele leuke dingen om over te praten!

3. Je ziet elkaars slechte tafelmanieren en eetgewoonten

Het is leuk om elkaar ‘op een andere manier’ te leren kennen, maar ook slechte tafelmanieren en eetgewoonten komen tijdens een date diner snel boven tafel. Denk bijvoorbeeld aan iemand die met de mond open eet, met de mond vol praat, te veel met de handen eet of alleen maar vlees of vette dingen bestelt. Bah! Hoewel dit niet fijn is, ontdek je wel gelijk of dit voor jou een afknapper is. Elk nadeel heeft zijn voordeel!

Gebruik jouw eigen afknappers ook als een wijze les door op te letten dat je ze zelf ook niet doet. Andere afknappers zijn bijvoorbeeld te snel of te veel alcohol drinken drinken of ongeïnteresseerd zijn in het proberen van nieuwe smaken en alleen de standaard dingen van de kaart bestellen.

4. Kans op knoflookgeur of groenten tussen je tanden

Als een date goed bevalt, krijgt deze meestal een vervolg. Soms in de vorm van een nieuw afspraakje, maar soms ook in de vorm van een uitnodiging bij iemand thuis voor diezelfde avond. Kies daarom niet voor een gerecht met te veel scherpe kruiden of knoflook. Dit kan een vervelende zweem veroorzaken die de verhouding niet ten goede zal komen.

Vermijd ook de keuze voor groenten die tussen je tanden blijft steken, zoals spinazie. Een charmante lach bij het afscheid is dan ver te zoeken en de kans op een kus blijft erg klein. Onze tip: neem een klein spiegeltje mee of bezoek het toilet wat vaker om te controleren of je gebit nog steeds schoon is.

Mocht het onverhoopt toch gebeuren, als je date er in ieder geval een beetje om kan lachen – en jij ook – heb je toch samen een leuk moment gecreëerd.

Dus, kies jij voor diner dating?

Wij zijn benieuwd…

Kies jij na het lezen van de voordelen voor diner dating of hebben de nadelen je afgeschrikt en ga jij voortaan weer samen wandelen, naar de bioscoop of het café? We horen het graag van je in een reactie. Heel veel success met je volgende diner date!

Ourtime: Ontmoet singles van 50-plus op onze datingsite Inschrijven