Ben je een vijftigplus single en op zoek naar leuke date activiteiten voor vijftigplussers in Leeuwarden? Zoek dan niet verder! Oudere singles hebben in de Friese hoofdstad volop mogelijkheden als het gaat om leuke activiteiten voor tijdens een date. OurTime sprak met insiders en zet vijf leuke activiteiten op een rij voor een date in Leeuwarden.

Vijf date-activiteiten voor vijftigplussers in Leeuwarden

Dit is onze top 5 voor een date in Leeuwarden:

1. Bezoek een kerk of ander monument in Leeuwarden

Leeuwarden is een van de oudste steden van Noord-Nederland. Mooie kerken of monumentale bouwwerken om te bezoeken tijdens je date in Leeuwarden zijn:

  • Sint Bonifatiuskerk, adres: Bonifatiusplein 20
  • Grote of Jacobijnerkerk, adres: Bredeplaats 4
  • Waalse kerk, adres: Grote Kerkstraat 222
  • Oldehove, adres: Oldehoofsterkerkhof 1
  • De Waag, adres: Nieuwestad 148
  • De Kanselarij, adres: Turfmarkt 13

2. Wandel door de Friese hoofdstad

Maak met je date in Leeuwarden een stadswandeling door de gezellige binnenstad. Het rijke verleden van de Friese stad zie je terug in de vele mooie historische panden. In het centrum staan zelfs twee paleizen: het Stadhouderlijk Hof en het Princessehof. In het historische stadscentrum kijk je je ogen uit, maar ondanks dat er veel te zien is zijn de afstanden niet groot. Je kunt Leeuwarden dus prima al wandelend ontdekken.

A Guide to Leeuwarden verzorgt het hele jaar door openbare stadswandelingen met gids in Leeuwarden. Het is ook mogelijk om een van de gidsen te boeken als privé-gids voor een meer romantische setting.

Er is een ruim aanbod aan tours in de stad: van tours langs alle highlights tot een street art tour en zelfs theatrale stadstours waarbij je wordt rondgeleid door historische figuren uit de Leeuwarder geschiedenis.

Er zijn ook DIY-stadswandelingen. DIY betekent ‘do it yourself’; dit zijn dus wandelingen die je op eigen houtje kunt doen. De routes zijn allemaal tussen de drie en zes kilometer; ook geschikt als je niet meer de jongste bent. Je kunt de routes downloaden en sommige routes zijn gedrukt. Kijk voor meer informatie op: https://www.aguidetoleeuwarden.nl/diy/

3. Bezoek een park met je date in Leeuwarden

Overal in de stad Leeuwarden vind je mooie parken; de een nog groener dan de andere. Bezoek tijdens je Leeuwarden date bijvoorbeeld het Julianapark. Dit park werd in 1941 en 1942 aangelegd naar het ontwerp van tuinarchitect Jan Vroom. In de vijver staat het opvallende kunstwerk ‘Rode Paraplu’. Het park is sinds 2013 een gemeentelijk monument.

Ook het Kronenbergerpark is een bezoek tijdens een date in Leeuwarden zeker waard. Het park ligt in het midden van de wijk Camminghaburen. Naast vele sport- en spelfaciliteiten zijn er ook kunstwerken in het park te vinden zoals de Porta Futura, geïnspireerd op een oud amfitheater. Dit kunstwerk is te vinden vlak aan het water onder aan de speelklimheuvel.

De Noorderplantage is een stadspark met meerdere rijksmonumenten. In het park staat bijvoorbeeld de Pier Pandertempel, een kunsttempel naar plannen van beeldhouwer Pier Pander. Er staat ook een monumentaal molenaarshuis.

Het laatste, maar niet het minste park in Leeuwarden is De Prinsentuin. In 1648 werd er op de plaats van het park een lusthof aangelegd in opdracht van prins Willem Frederik van Nassau. Het was een eerbetoon aan het eind van de Tachtigjarige Oorlog en de Vrede van Münster. Dit gedeelte van de stad zou nog zo’n honderdvijftig jaar afgesloten blijven voor het publiek. In opdracht van Koning Willem I werd het park openbaar. Hij schonk De Prinsentuin aan de Leeuwarder bevolking. Het park werd meerdere malen verbouwd. Allemaal leuke feitjes om te bespreken tijdens jullie date in Leeuwarden!

4. Stap op de fiets

Wat is er gezelliger dan samen met je date een fietstochtje maken om vervolgens ergens aan te leggen voor een koud drankje? Zo ben je niet alleen beiden sportief bezig; je ziet ook nog eens veel van de Friese omgeving. Ondertussen klets je gezellig verder en leer je elkaar beter kennen.

In en rond Leeuwarden is een uitgebreid netwerk van fietsroutes. Zin om de Friese natuur te ontdekken op de fiets? Dat kan! Vanuit de bruisende binnenstad fiets je binnen een kwartier de rust en ruimte van het Friese platteland tegemoet. Een leuke Leeuwarden date activiteit dus.

Een bijzondere route op steenworp afstand van Leeuwarden is de fietsroute ‘De 8 van Grou’ van 58 kilometer. Deze route maakt twee lussen door het Friese Merengebied en de Alde Feanen. Geen zin in een doorsnee fietsroute? Dan is dit de perfecte route voor jullie; je kunt namelijk gebruik maken van pontjes. Dit zijn tevens mooie rustmomenten en de perfecte gelegenheid om even samen over het Friese water te turen.

Liever iets minder ver fietsen? De Polder2Polder-route van 43 kilometer leidt je door het polderlandschap ten zuiden van Leeuwarden. Ontdek de sporen van de Middelzee tijdens de fietstocht die je van de Hempensermeerpolder naar de Leonserpolder voert. In de polders zie je veel weidevogels, zoals de grutto en de tureluur. Ook zijn er veel bijzondere planten en bloemen te vinden!

5. Shop in de Friese stad

Daten in Leeuwarden en dan gaan shoppen? Het klinkt misschien een beetje saai, maar dat is het absoluut niet! In het hart van de stad vind je de Nieuwestad met de stadsgracht, waar vele kleine winkelstraatjes op uitkomen. Achter de mooi opgeknapte, oude gevels ontdek je samen de meest bijzondere winkels.

Shoppen jullie graag bij de grote modewinkels en hippe concept stores, of zoek je liever naar verborgen pareltjes en unieke hebbedingetjes in schattige boetiekjes? Verspreid over het historische centrum van Leeuwarden vind je het allemaal!

Ze ontmoetten elkaar op Ourtime. Wees de volgende!
Erwin & Pientje
Ton en Laura
Jan en hanny
Ton & Jenny
Jo en Thea
Ank en Bob
Trudy
Ad
Sterre
Anita & Jacques
Paul
Ger & Lies
Jos
Claudia
Emmie & Jos
Geert en Ria
Pierre & Marleen
Asha kalpoe
Tonny
Jos en Carla

Date Leeuwarden: en verder…

Naast bovenstaande date activiteiten in Leeuwarden heeft de Friese stad ook een heel divers en verrassend aanbod op het gebied van horeca.

Of je nou uitgebreid wilt tafelen of meer in bent voor een snelle hap; lekker eten in Leeuwarden is nooit een probleem. Ook (tot de late uurtjes) borrelen in gezellige barretjes of een café behoort tot de mogelijkheden. Is de Leeuwarden date goed bevallen en wil je samen de nacht doorbrengen? Er zijn ook veel fijne hotels in de noordelijke stad te vinden!